Förskola

Det har ju varit fram och tillbaka om de ska öppna Rutviks bygdegård som en till småisavdelning här i Rutvik.
I börjar var det 6-7 barn som inte fått plats varav William var en av dom, men idag ringde de och sa att det blir inget med bygdegården för de va bara 2 stycken barn som inte fått plats, varav W var en av dom (typiskt :/)  så det blir ingen Rutan-dagis för oss :(
Blev tillfrågad förra veckan vilket dagis jag vill ha i andra hand och då valde jag Munkebergs förskola som annars oxå hade varit mitt 1:a handval om vi bott närmare, för det verkar vara ett superbra dagis. Matmässigt VET jag att det är bland Luleås bästa om inte det är det. De lagar maten själv, bakar brödet och använder sig av färska grönsaker, färsk kött , färska kryddor m.m. och mkt ekologisk mat . Sen tycker jag att dagiset ligger så bra till. Nära naturen och vattnet och fina stora gårdar.

Munkebergs förskola är den första förskolan i Norrbotten som certifierats med betyget MVG

Skolmatens Vänner

Det får vi bland annat av följande skäl:
Mat på regelbundna tider

  • Måltiderna serveras vid samma tid varje dag.
  • Det serveras D-vitaminberikad lättmjölk till lunchen.

Måltidsmiljö

  • Miljön för måltiderna är lugn och trivsam

Pedagogiska måltider
Minst en vuxen person per bord äter tillsammans med barnen

Frukost och mellanmål

  • Består av ett urval av: nyckelhålsmärkta mjölkprodukter, gröt, müsli/flingor, bröd, nyckelhålsmärkta pålägg, grönsaker och frukt.
  • Söta drycker, bullar, kakor, kex, glass och snacks serveras inte alls - eller max en gång i månaden.

Han fick plats på avdelningen Jupiter, så får han gå på samma avdelning som Klara och Charlie, kul ! Men vi kommer fortfarande att stå kvar i kön till Rutan och nu är vi nästa på tur. I rutvik finns det nu 2 dagis men det ena ska de stänga efter att de byggt om det "stora" dagiset, så vi hade ändå varit tvungen att skola om William.

Jag har inte längtat till jobbet/skola, men ändå sett framemot att sysselsätta mig med ngt trots att jag älskar att vara mammaledig. Men idag när vi fick beskedet att inskolning startar 9/8 (!). det är ju SNART ! ÅNGEST! Min bebis, hur ska det gå. Åh känner att det här kommer att bli jobbigt för mig och Mathias, för William är det nog bara roligt (förhoppningsvis) :) Om jag börjar jobba, så kommer jag att jobba 75% och då jobbar jag 7.30-14.30 och fredagar slutar jag 14.00 (sommartid en halvtimme kortare varje dag och 13 på fredagar :)). Sen kommer M eventuellt att börja 08 de dagar som går så det blir lagomt långa dagar för W (och mig :)) Sen har vi även möjligheten att flexa mella 07.30-08.30 så det känns skönt , för innan man fått in det så blir det nog ngn stressig morgon eller två ;)

Nu ska jag börja skriva eller googla efter en lista vad man ska inhandla för "utrustning" till dagis, men så gott som dubbelt av allt ? HJÄLP !

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Muchos

Men SHIT vad tiden går ! Det känns redan nu att snart är sommarn slut, fast den knappt börjat. Konstigt !
Har hunnit med mammakalas/party. Jag skulle köra och vara nykter, men det blev en aningens ändrade planer då snälla Soppa erbjöd (hur många brukar erbjuda sig bara sådär ? Tuuusen tack !) sig att hämta mig från Färjan. Skulle åka hem tolv men just då var jag på dansgolvet och skakde rumpa så det blev vid 01 istället, men vilken trevlig kväll. Tack tjejer ! Snart kör vi hela huset gungar i Rutan ;)

På midsommarafton var vi på Hägnan på dan med Mia,Ronnie och Tilde och träffade på en massa andra bekanta.William tyckte att det var jättekul att titta på djuren, men var inte jätteförtjust i hästarna. Tilde däremot ÄLSKAR hästar och vågade sig ut på en ridtur ! Sötungen :)

Dagtid på Hägnan


Vi var kanske 10 pers hos oss som grillade, drack gott, spelade kubb m.m. Ni vet, Midsommarstuff :D

Grillmiddag som bestod av grillhalloumi,lyxpotatissallad som jag gjorde,grönsallad, grillad entrecoté, grillad oxfilé m.m MMMM :)

lite senare på kvällen..natten ? :)


Skitroligt hade vi och William sov som en stock inne. Vi rundade väl av krin halv tre , men var rätt pigg dagen efter då vi tog det lugnt  för lillhjärtat fyllde ju hela 1 år ! Fixade en tårta med chokladtårtbotten,skivade bananer, jordgubbar och grädde. Har hört många gånger att barrn inte varit så brydd om tårtan men William älskade den haha ! Speciellt att knösa in handen i grädden :)han fick några presenter och besök av hans kusin Isak. Vi ska ju ha det riktiga kalaset nu på söndag, då många är bortresta/har andra planer midsommarhelgen . För er mammor tänkte jag & Camilla hooka upp och slå ihop Williams & Leos 1-årskalas efter att Camilla varit på semester så att ni vet  . Så typ om 2 veckor eller ngt :)

Idag fick jag ett glädjande besked eller ett alternativ kan man säga. Jag har blivit antagen till Lernias utbildning "Butikchef/Ledare inom shoppingturism". 30 personer av 96 sökande kom in, så det var inte illa ! Men jag vet inte än hur jag kommer att göra, måste fundera..

Har även haft förövrigt en mkt trevlig heldag med Mia&Tilde idag. Vi åkte till Piteå och hälsade på Jenny. Gick på stan en sväng och sen gick vi ner till ubermysiga badhusparken där vi blev kvar ett X antal timmar. Barnen lekte och William tyckte att det var skitroligt verkligen ! Efter bus & lek åkte vi till Jenny, åt middag (barnen åt som hästar, jenny lagar god mat :) !) och till efterrätt blev det blåbärspaj. Tack Jenny för allt, nu kan du ploppa ut bebben :)

Imorgon har vi ingen plan men måste nog baka till kalaset , men det skulle väl ändå vara skitväder?

Permalink Allmänt Kommentarer (8) Trackbacks ()

1 år

Idag fyller  våran älskade unge 1 år !--

Förlossningberättelsen ,ett år försent :)

För exakt ett år sen, eller ja natten mot 26:e (BF +11) åkte vi in ca 01.30 med starka, täta värkar.
Vi hade varit in även 2 föregående natter just för att jag hade jättestarka, regelbudna,täta värkar, men som inte gjort sitt och 2 sovdoser senare hade jag sovit ca 3 timmar de senaste 3 dygnen.
Jag bodde mest i badkaret med duschen som masserade ryggen eller TENS:en i sängen. Så jag var lagomt trött. Och det "roliga" var att min syster sa att åk inte in förränm du har täta värkar och det gör så ont så du inte kan gå och jag följde hennes råd och har rätt hög smärttröskel enligt mig själv, men tydligen helt värdelösa värkar för de hjälpte inte ett skit.

Vi kom in till förlossningen. Låg i CTG en timme och jag var sååå trött efter värkar och knappt ngn sömn de senaste dagarna. Fick samma besked som de senaste dagarna " du inte öppnat dig ännu heller".
Jag ville bara börja gråta för att det kändes som att jag orkade inget mer. Men sen hände ngt , som inte var så bra.
Williams hjärtljud gick ner ordentligt och det sprang in en BM som vände på mig så då gick de upp igen. Efter ca en halv timme samma sak. Så då skrev dom in mig och bestämde för att jag skulle in på ultra på morgonen. Fick ligga i CTGn hela natten och de sa att "du kan vila, vi har koll på dig". Jo hej, jag var såå stressad över att W inte alls mådde bra och såg även på BM att hon såg orolig ut. Vid 08 tiden kom en spec.BM som tog med mig på ultra. De kollade länge ,mätte och hade sig. Jag skickades tillbaka till mitt rum på förlossningen och efter en stund kom det in 3 st BM bland annat hon som gjorde ultraljudet. Jag blev informerad om att W hade jättelite vatten i magen, det hade tydligen sipprat ut under dagarna då jag hade haft värkar, utan att jag märkt det och att de skulle sätta igång mig på en gång.
ca 09 så satte de igång mig med hjälp av en ballong, då jag inte hade öppnat mig ngt. De satte även in en slang för att fylla på vatten åt W , då hans hjärtljud gick ner nästan hela tiden. Ballongen öppnade mig 3 cm och sen kopplade de på värkstimulerade, som inte var ngn hit. Så fort de vred på ens lite så sjönk Ws hjärtljud. BM sprang in och vände på min från sida till sida. De stängde av ljudet på monitorn så att jag skulle inte höra hjärtljuden , just för att jag var så stressad över att han inte mådde ngn bra, men försäkrade mig om att de har full koll i andra rummet.
Mina egna värkar gjorde absolut ingen nytta utan bara jävligt ont, som de senaste 3 dagarna och eftersom de inte kunde vrida på värkstimulerade förutom ytterst korta stunder så blev de väääldigt långdraget.
Lustgasen blev min bästa vän, så länge den var på max ;) och epiduralen var verkligen SKITBRA !

De fyllde på vatten nästan hela tiden, för annars gick hjärtljuden ner hela tiden.
Så W kunde inte komma ner och var för trött för att orka hjälpa till. 
Jag var helt säker på att det här skulle sluta med ett snitt, helt säker ! Barnmorskorna sprang in titt som tätt och frågade om jag orkade mer, och jag svarade att så länge W orkar och det går att fortsätta så kör vi. Och det gjorde vi.

Ngn på em började hända ngt. Det hade stått still vid 5 cm lääänge. Mina egna värkar blev aningens starkare och BM var där och hjälpte till lite i öppningskedet, aj,aj. Ca 19.30 tog de första provet på Williams huvud. Jag frågade hur de var och överläkaren som även kommit in för att kolla om vi kan fortsätta, svarade bara " vi måste ta ett till snart" Det tog ett till en liten stund efter och strax efter ca 20 började jag känna att det började trycka på.
BM kontrollerade och sa att "njaaa,du är bara öppen 7-8 cm", men överläkaren tyckte att jag var såpass mjuk och med lite hjälp av andra BM som tröck på min mage, en som töjde (!) och en sugklocka så skulle det nog gå. Jag som var livrädd för sugklocka bara "neeeej, ingen sugklocka, det går åt h-vete. Men efter ca 4-5 krystvärkar, inom 15 min  kl  20.28 ,så fick jag världens finaste lilla älskling på mitt bröst efter diverse kontroller. Barnläkaren kom in och hälsade. Hon hade stått utaför dörren i beredskap då W inte mådde så bra. När han låg på mitt bröst var han gråblå. Inte ett pip. Jag lyfte lite på armar och ben och ingen reaktion. Kände mig lite stressad och undrade hur det egetligen var med han. BM lugnade mig och sa att "nyp lite i foten". Och jag nöp. Ingen reaktion. Nöp ganska hårt och då knystade han fram lite gråt. Det sötaste lätet ngnsin. De sa att han är nog trött och att han hade fått supp pga att han hade nog onti huvudet efter proverna och sugklockan.

Väl på BB så kommer jag inte ihåg ngnting av vad Bm sa på natten. Så fort jag hade satt mig på sängen, så hade jag somnat. Och sov i 5 timmar. När jag vaknade låg Mathias och Williami sängen bredvid och M sa att William hade inte sagt ett pip de senaste timmarna. han var oxå helt slut stackarn . Dagen efter kom min barnmorska som gick igenom hela förlossningen, skrev på pappret och förklarade allt som hänt under förlossningen. De var väldigt mån om hur jag mådde, då denna förlossning räknades som en traumatisk förlossning. Visst var den jobbig, spec när Ws hjärtljud gick ner heela tiden, när jag slängdes från sida till sida, det blev så bråttom i slutet och det var såå långdraget. Men det gick ju bra ! William var frisk och varken jag eller han hade några komplikationer efter förlossningen.

Helt otroligt vilken känsla, vilken upplevelse. Här var den lilla personen vi väntat på i 9 månader, funderat på hur han (hon ;)) skulle se ut.Det var verkligen en början på ett helt nytt kapitel i livet. Nu var vi en liten familj och om jag ens kunde ana då hur mkt lycka och kärlek som skulle komma med det här lilla livet, så otroligt härligt så att det inte ens går att beskriva. Visst en jäkla omställing, det kommer man inte ifrån och det var inte ens dans på rosor och är inte det alltid men det här är det absolut bästa som hänt oss och vi är lyckligast i världen !

Permalink Allmänt Kommentarer (9) Trackbacks ()

Möhippa

ja, jag överlevde en av mina bästa vänners möhippa! Vi hade SJUKT rolig dag/kväll/natt. Massa bus, god mat och otroligt härligt sällskap . Vi korkade upp kl 10 på förmiddagen och jag kom hem till mamma 03.30 och hann inte bli bakis en endaste gång på hela dagen. Bra tempo ;) På söndag mådde jag förvånasvärt bra, åt lunch med tjejerna och körde hem rätt sent på kvällen. en riktigt trevlig helg ! Love u babes !

Bildbomb imorgon :D

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

Blandat

Igår tog vi en liten kvällstrip till Piteå, jag & William. Hade myskväll med Jenny, åt pizza och drack en massa cola, nyttos ;) William provlekte i kommande bebis rum , han rev ner allt haha , lilla marodören !
Det gick jättebra att bära över han från bilen till sängen när vi kom hem, han somnade om på en gång och sov till 05. Kanske var det för att det var fullkornsvälling ? Han brukar annars äta 2 flaskor före tolv varje kväll.

Han lärde sig även ett nytt ord igår: Tutte (napp :D) så nu imorse ropade han från sin säng "tutte,tutte,tutte" och när jag kom in så sa han "där " och pekade på golvet där den låg. Sötis !
Dock vet jag inte om jag tycker hans nya ätvanor med viss mat är lika sött. T ex klämma sönder bananen/bananbitarna allt vad han orkar, han skakar för att han tar i så mkt . Han äter utan händer, trycker ner hela ansiktet i bordet och ja, äter . Haha ser rätt komiskt ut , men det är så kladdigt !

Nu har jag även fått tillbaka min kamera från Piteå så nu ska det fotas igen ! Bjuder på några gamla pix .

Klämmer banan, här fick han en hel banan men det ser likadant ut fast han får bitar...


Williams nya uteleksak,studsmattan, som han ÄLSKAR att sitta och hoppa i. Vi fick ärva den av hans snälla kusin Isak :)


Gungar hos Jenny, var oxå en hit :)


--

Nuhar W somnat igen så ska passa på att packa färdigt !

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Vildar

Shit vad trött jagär. Helt stendöd efter gårdagens och terminens sista hoppträning.
Jag är ju ofta hemma vid 23 och sen ska jag duscha m.mså kanske tolv är jag i säng.Iofs så går jag ju inte och lägger mig tidigare andra kvällar, men gör kanske lite mindre krävande saker .
Jag hoppade lilla bruna, Farucco igår och faktiskt iförrgår oxå. Han har skött sig såå bra bägge dagarna och spec igår. Vi hoppade bana +omhoppning och det har aldrig gått sådär bra ! På lördag är det sista klubbtävlingen i hoppning, men jag ska åka bort så då kan jag inte vara med, typiskt :/ Nåja, det kommerfler gånger + att eftersom han är så liten så kommer han att börja hoppas av ponnytjejrna, då han inte har en chans i hästklasserna. Men det blir bra, blir én fin hopponny av han när han får lite mer rutin !

Den andra vilden här hemma har en otroooligt bra period just nu och har haft det ett bra tag. Han är i princip nöjd hela tiden, är en ängel att lägga, lägger bara ner han ger nappen, säger sov gott och går ut från hans rum och inte ett ljud efter det, PEPPAR PEPPAR ;) Men när han "säger" ifrån t ex igår när vi var på stan och skulle lyfta han i vagnen när han stod och kollade på rulltrappan, då blir det ordentliga protester. Han skriker och försöker korvar ur sig ur vagnen och vill inte sätta sig men det går över lika fort :) Nej, såhär får det gärna fortsätta :D

Tror att jag ska gå och vila med W en stund innan jag somnar sittande och sen åker vi nog till Piteå :)

Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks ()

BF

15 juni 2009 var lilla William beräknad. Han kom ju såklart inte den dagen, trivdes i magen som fisken i vattnet.
11 dagar till fick jag vänta och då tvingades han ut den lille rackarungen :)

Jag +22 kg & William i magen, som vi trodde var en Ebba enligt ul haha :)

Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()

Days

Hej&hå

Nu är vi hemma från Haparanda. Åkte dit i torsdags och kom hem idag. Egentligen var min plan att jag & W skulle åka till min pappa i Kalajoki,Finland men 400 km kändes lite overkill att åka själv med W i baksätet, så vi nöjde oss med Happis. Har haft helmysiga daga med promenader, umgåtts med familj och massa vänner. På lördag var jag, William, Mathias och shoppade loss på IKEA med Sanna,Jonas & Charlite. En mycket trevlig heldag och shit vad vi shoppade !
Köpte bland annat en ny superduperbra bäddmadrass (tydligen, återstå att se), sängkläder, hatthylla,skohylla,sängkläder,leksaker...ja en jäkla massa prylar :)

På kvällen åkte M&W till Ms föräldrar och jag stannade i stan. Blev först festsugen, men det avtog snabbt, var sååå slut. Så köpte lite karra , åkte till mammas lägga, hon var inte hemma, så var helt ensam. Såg på tv, åt godis och sooooooov. Så skönt ! Förutom att jag vaknade typ 03 på natten och hade världens huvudvärk och hittade inte en endaste huvudvärkstablett. Lite frustrerande då det bultade i huvudet, trodde allvarligt att det skulle sprängas. Stackars dom som ha riktig migrän ! Efter flera gals med vatten släppte det så jag kunde sova och på morgonen kom mami med tabletter :) Dagen idag, före jag åkte hem shoppade jag lite till på "På gränsen". Åh så roligt det är att shoppa ! I love it !

IKEA
IKEA STOCKHOLM Skål  Diameter: 42 cm Höjd: 9.5 cm   TJUSIG Hatthylla vit Bredd: 79 cm Djup: 32 cm Höjd: 25 cm
TJUSIG Skohylla vit Bredd: 79 cm Djup: 32 cm Höjd: 37 cm   JORUN FRÖ Påslakan 1 örngott gul, svart Påslakanlängd: 200 cm Påslakanbredd: 150 cm Örngottslängd: 50 cm Örngottsbredd: 60 cm  m.m. :)

Skopunkten . Äntligen hittade jag ett par sandaler med "stängd" tå åt W !

 

Hittade även en klänning till min kompis sommarbröllop i sommar (+lite annat :))
Ja och sen blev det en hel drös till med kläder och grejer :)

Imorgon kommer FL-mammorna . Vi ska ha ett gemensamt 1-års kalas för våra små !

Sen ska jag på utbildningintervju till utbildningen "Butikschef/Ledare inom shoppingturism".Iih, nervöst :)

Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks ()

I feel sick !

Permalink Allmänt Kommentarer (4) Trackbacks ()

Inspiration

Sitter och kollar lite bilder på olika altaner  på internet och försöker hitta inspiration. Vi vet ju i princip hur vi vill ha den , men det kanske finns ngt som vi missat ;)
Typ såhär är tanken. Altanen ska inte vara helt rektangulär utan ha ett snehörn. Det ska vara två trappsteg ner längs runt hela altanen så att W kan lätta gå ner själv och att man även kan sitta på trappan.
Vi har inte bestämt om vi ska köra tryckimpregnerat virke eller om vi ska köra med ngn lasyr, men räcket/vindskydde ska iaf vara svart för det är grymt snyggt !

Från styleroom.se

Räcket/vindskydd ska vara svart och lite annorlunda, men här ser man hörnet och de två trappstegen :)--

Jag och William ska iväg på en stund och hämta upp Emma som ska sova över hos oss så att vi hinner umgås massor men imorgon åker hon hem till happis igen :/

Permalink Allmänt Kommentarer (2) Trackbacks ()

Underbar vecka

Har haft en helt underbar vecka ! Har grilllat,spelat kubb, haft mkt goda vänner på besök, gått på marknad, varit hos Sof på me&iparty,haft en heldag med Jenny i Piteå, hopptränatoch myst med mina älsk :)
Nu sover William efter att ha badat bastu med M, Ws farbror och kusinen Isak.

Hade tänkt bildbomba er istället för ett inlägg, men glömde min andra bebis, kameran, i Piteå :/ Förhoppningsvis får jag den hem snart. Så om ngn vänlig själ är på väg från Piteå och hit så får ni gärna hojta !

Nu planerar vi vad för renoveringar vi ska göra i sommar. Vi har precis blivit klar med badrummet uppe.
Det blev sååå fint ! Och nu ska vi göra badrummet här nere iaf för det är så fult så att jag mår illa och sen ska vi eventuellt göra om vår uteplats. Den är helt ok, det är ju stenplattor men jag vill ha en altan, en riktigt snygg en. Vet nästa exakt hur jag vill ha den. Vi har varit och spanat idag med bilen på folks altaner :) Men badrummet här nere kommer att sluka a lots of money, och därför så får kanske altanen vänta :/
Jag vill ju som helst göra allt typ nu. Någon som vill sponsra ? ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (3) Trackbacks ()

Tadaa !

Vi satt på golvet, jag & William. Ställde han en armlängd ifrån mig. Han stod still några sekunder och sen tog han sex stycken världens sötaste små steg, han första steg och GICK till mig !!! :)
Jag blev så glad och stolt självklart och vi var nog lika förvånade båda två för han hoppade och skrattade när han kom till famnen haha :) Kanske för att jag oxå blev en aning uppspelt ;)

Permalink Allmänt Kommentarer (5) Trackbacks ()